spring rolls



“Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają.”  - Richard M. Devos

Mądry cytat na niedzielę i mniej mądry przepis na przekąskę idealną.

Przepis na spring rolls

Składniki:
- dojrzałe awokado
- dwie chrupiące marchewki
- kalarepa
- biała rzodkiew 
- papier ryżowy
- limonka
- 1/3 łyżeczki cukru
- łyżka oliwy do smażenia
- sos słodko - ostry ( oczywiście NIE polecam gotowców, ale lenistwo wygrało i nie będę kłamać - ja użyłam tego ze słoiczka, więc przepisu na sos nie będzie )

1. Warzywa myjemy, obieramy.
2. Kroimy w cienkie paseczki ( poza awokado )
3. Wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy cukier, mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa.
5. Polewamy sokiem z limonki, mieszamy.
6. Ściągamy z patelni, chwilę studzimy.
7. W między czasie wyciągamy "masę" z awokado, skrapiamy sokiem z pozostałej limonki.
8. Papier namaczamy, wykładamy awokado ( nakładamy go tylko trochę na sam środek ).
9. Na awokado układamy warzywa. 
10. Zawijamy według instrukcji na opakowaniu. 
11. Maczamy w sosie i zjadamy ze smakiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz