polędwiczka wieprzowa


Są czasem takie dni, gdy zamykam się w domu, włączam głośno muzykę, "wchodzę do kuchni", zaszywam się, wyciszam i gotuje. W jednym z tych dni, włączyłam najgłośniej "like a prayer" i śpiewając wraz z Madonną ( a raczej drąc się w niebo głosy) przygotowałam taką oto polędwiczkę wieprzową. 

Polędwiczka marynowana w musztardzie z czerwoną porzeczką z kaszą gryczaną z pietruszkowym pesto i grillowanymi marchewkami



Składniki:

polędwiczka wieprzowa - przeciętnej wielkości
kasza gryczana - 100 gramów
marchewki - kilka sztuk
musztarda z czerwoną porzeczką - 100 gramów ( ja użyłam tej ze sklepu http://werandadeli.com )
pesto pietruszkowe - mniej więcej dwie czubate stołowe łyżki ( przepis tutaj: http://bazyliowymus.blogspot.com/2015/02/pesto-z-pietruszki.html )
cytryna
rozmaryn
oliwa
sól
pieprz



1. Przygotowujemy polędwiczkę - odkrawamy ścięgna. 
2. Musztardę mieszamy z łyżką oliwy, rozmarynem ( nie za dużo ) i łyżeczką pieprzu, mieszamy.
3. Mięso marynujemy w przygotowanej marynacie, odkładamy do lodówki na godzinę. 
4. Marchewki kroimy na mniejsze części, polewamy sokiem z cytryny.
5. Gotujemy kaszę.
6. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso.
7. Obsmażamy z każdej strony. Nagrzewamy piekarnik.
8. Marchewki grillujemy na patelni grillowej.
9. Polędwiczkę wrzucamy jeszcze na chwilę do piekarnika, ponownie przecierając musztardą. 
10. Ugotowaną kaszę mieszamy z przygotowanym pesto.
11. Na talerzu wykładamy kolejno kaszę, marchewki i mięso.
12. Mięso solimy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz