FIT makaron z fasolą i pomidorami



Dawno nie pisałam o jedzeniu, dziś więc przepis na fit makaron z fasolą i pomidorami. Nieprzypadkowo nazywam go "fit" - ostatnio wszędzie szukam możliwości "odchudzenia" dania lub zamiany składników, tak by mniej tuczyły. Biorę się za siebie jeszcze bardziej, ćwiczę codziennie, no i nie jem na noc ( dramacik razy tysiąc, ale daję radę ). Ten makaron z fasolą jest po prostu bardzo smaczny, ale jeśli Wam również zależy na "fit efekcie", spróbujcie zmniejszyć jego porcję, a potem solidnie zapić wodą - podwoi uczucie sytości.

FIT makaron z fasolą i pomidorami


Składniki:
- czarny makaron - garść
- fasola czerwona z puszki - druga garść
- pomidory - 4 sztuki ( możecie zamienić na ten sos: http://bazyliowymus.blogspot.com/2014/08/sos-przecier-pomidorowy.html )
- sól
- pieprz
- bazylia
- ostra papryka
- łyżka oleju
- czosnek - ząbek

1. Wstawiamy wodę na makaron i solidnie ją solimy
2. Olej rozgrzewamy na patelni.
3. Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię.
4. Do pomidorów dodajemy posiekany czosnek
5. Pomidory dusimy na małym ogniu, doprawiamy bazylią i ostrą papryką ( troszkę do smaku )
6. Makaron wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy al dente.
7. Gdy pomidory zamienią się w "pulpę", dodajemy fasolę, mieszamy.
8. Zagotowany makaron odcedzamy, dorzucamy do podgrzewanego sosu. 
9. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem.



4 komentarze:

  1. a ja mam wyrzuty sumienia kiedy ugotuję błyszczący sos pomidorowy z czerowną fasolą. Muszę iśc do psychiatry- chyba ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne podanie makaronu w nietypowe wersji :)

    OdpowiedzUsuń