jak ugotować szparagi - 6 prostych zasad

szparagi


No i mamy sezon na szparagi! Przez ostatni tydzień pytanie "jak ugotować szparagi?", zadano mi przynajmniej ze sto razy. Jako naczelna fanka tych pysznych "patyczków", sięgam po nie praktycznie codziennie. Dziś specjalnie dla tych, którzy nie ogarniają tematu, gotowanie szparagów krok po kroku.

JAK UGOTOWAĆ SZPARAGI?

1. Odetnij zeschnięte końcówki - tu zasada jest prosta - odcinasz mniej więcej dwa centymetry od końca.

2. Obierz z twardej skóry - tu nieco trudniej - jeżeli masz białe szparagi, obierz mniej więcej 1/3 do połowy skóry "jadąc" od dołu szparaga ( strona przeciwna do główki :)). Jeśli masz zielone, sprawdź czy skóra jest twarda - jeśli tak, obierz na długości 1/3 od dolnej strony, jeśli nie - nie obieraj wcale.

3. Zagotuj wodę - to chyba potrafisz :) pamiętaj, by do wody dodać łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę cukru.

4. Szparagi wrzuć do gotującej się wody - jeśli masz mały garnek i główki szparagów wystają nad nim (nie mieszczą się w środku), nie stresuj się, są na tyle delikatne, że już sama para wystarczy, by były gotowe do spożycia.

5. Gotuj - szparagi zielone gotuj ok 5 minut, białe nie dłużej niż 12.

6. Wykończ danie - gotowe szparagi możesz podawać między innymi z masłem, tartą bułką czy parmezanem.

Jeśli pierwsza przygoda już za Wami, sprawdźcie przepis na szparagi w płynie czyli KREM SZPARAGOWY z prażonymi migdałami

szparagi


2 komentarze:

  1. W sklepie zawsze zwracają moja uwagę, ale z braku wiedzy co z tym zrobić, omijam dużym lukiem:D Czas sie przełamać;)

    OdpowiedzUsuń