FRESHmag lipiec-sierpień


No i jest: UPAŁ

...i jak już upał, to się nic nie chce. Nie chce się pracować, gotować, sprzątać, jeździć mpk, stać w korkach, chodzić na siłownię i nawet siedzenie w domu, wydaje się być okrutnie nieatrakcyjne. Upał gdy jest, to i grill, piwko, opalanko, totalny relaks i leżakowanie nad wodą. Co by nie wiało nudą, że z grilla tylko śląska, trzeba rozejrzeć się i sprawdzić, co jest topem wśród topów i co z grilla da smak, jakiego wcześniej się nie znało. No i tak w tym roku prym wiodą warzywa, bo wszyscy teraz na dietach; bezglutenowych, wegańskich, wegetariańskich i jakich tam jeszcze. Grillowane karczochy, bakłażan z tahini i soczewicą, faszerowane pieczarki portobello, cukinia z parmezanem i sosem czosnkowym, a na koniec creme de la creme: szparagi z grilla, najlepiej w szynce parmeńskiej, dla tych co jednak przed mięskiem się nie wzbraniają. Dla nich również grillowane ryby – pstrąg w sosie  imbirowym, łosoś w cytrusach, dorada z bazyliowym musem. Na deser jeszcze ciepłe banany z miodem i orzechami oraz szaszłyki z mango i ananasem, a na zdrowszą popitkę – chłodnik. Choć litewski nigdy nie będzie passe, to ten z melonem, ogórkiem i miętą, jest już milej widziany, podobnie gazpacho.

Wszystkie te smaki, można by wymieniać bez końca, ale nie o tym, dziś być miało. Miało być o tym, byście w dni ciepłe, letnie, gorące, słuchając dobrej muzyki w najlepszym towarzystwie, odpowiedzieli sobie na pytanie: kiedy ostatni raz w moim życiu był czas, by spróbować czegoś nowego? Jak często zamykam się w swoich schematach i nie próbuję wyjść poza nie? To może być z pozoru bzdura, jak metamorfoza odwiecznie nudnej fryzury, ale i zmiana pracy ze znienawidzonej na wymarzoną. Skok ze spadochronem, kurs krawiecki, wycieczka stopem przez Europę? Może warto pomyśleć, zaryzykować i zrobić coś, czego dotychczas nie mieliście odwagi zrobić. Być może lato, to pora dobra na zmiany, próby szukania lepszej drogi dla siebie, odkrywania czegoś, co dotychczas było „nie dla mnie” - swoją drogą ciekawe skąd się wie, że coś jest nie dla nas, skoro dotychczas się tego nie próbowało? Nie ograniczajcie się, wypocznijcie na słońcu, nabierzcie nowej siły i zacznijcie działać. Spróbujcie czegoś nowego. Choćby tylko nowego dania z grilla.

Cały materiał ukazał się w magazynie FRESHMAG - numer 45 LIPIEC / SIERPIEŃ 
Facebook: https://www.facebook.com/freshmagazine
WWW: http://freshmag.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz