pasta z makreli z granatem - przepis


Dawno nie było takich przepisów, więc dziś przepis na pastę z makreli z granatem. Bardzo podobną jadłam kiedyś w pewnej knajpie - sztosik, mimo że się nie spodziewałam, tutaj wrzucam wersję okrojoną, dlatego, że zawsze szukam dróg na skróty, a smak wcale nie jest gorszy. Makrela i granat, choć z pozoru nie są duetem idealnym, to jednak komponują się tak jak trzeba. Słowem: polecam z serduszka, oh ah. 




PASTA Z MAKRELI Z GRANATEM - przepis

Składniki:
makrela wędzona - cała
granat - jeden mały / pół dużego
szczypiorek - pół pęczka
majonez - płaska łyżka
pieprz mielony - wedle smaku

Przepis:
1. Makrelę dokładnie obieramy - wydłubujemy z niej mięsko, a ości i skórę wyrzucamy do śmieci.
2. Z granata wydłubujemy pestki. Zrzucamy do miski z makrelą.
3. Dodajemy majonez, mieszamy aż powstanie jednolita masa.
4. Szczypiorek drobno kroimy. Dodajemy.
5. Całość mocno pieprzymy. 
6. Mieszamy.
7. Zjadamy z jakimś pysznym chlebkiem, najlepiej na zakwasie.



1 komentarz: