przepis na ciemny ryż z pesto, kurczakiem i dodatkami



Dziś zdrowe danie obiadowe do pudełka, czyli ciemny ryż z pesto, kurczakiem i pomidorami. Nie jestem zwolennikiem kurczaka, ale to chyba najprostsze i na pewno najpopularniejsze mięso. To danie równie dobrze smakowałoby z polędwiczką wieprzową, ale zakładam że i tak wybralibyście kurkę. Jeśli jesteście "na diecie", taki przepis na pewno się przyda. Pamiętajcie tylko, że pestki dyni są dość kaloryczne. 


CIEMNY RYŻ Z KURCZAKIEM, PESTO i POMIDORAMI


Składniki:
ciemny ryż - 100 gramów
pomidory koktajlowe - 200 gramów
pierś kurczaka - jedna, pojedyncza
cebula czerwona - sztuka
pesto - dwie łyżki
pestki dyni - 3 łyżki
pieprz - wedle gustu
świeża bazylia - garść
czosnek granulowany - do smaku
oliwa
sól do gotowania ryżu

Przepis:

1. Kurczaka myjemy, okrawamy, kroimy na małe kawałki.
2. Oliwę (3-4 łyżki) mieszamy z czosnkiem, zalewamy kurczaka, mieszamy tak, by wszystkie kawałki "załapały się" na mieszankę :)
3. Do garnka wsypujemy ryż, solimy, zalewamy wodą ( dwa razy więcej niż ryżu ), gotujemy aż woda wyparuje a ryż będzie gotowy.
4. Pestki dyni wrzucamy na suchą patelnię, prażymy aż będą "nadmuchane" i lekko zarumienione. 
5. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, pomidory przekrawamy na pół.
6. Na patelni smażymy cebulę, po minucie dodajemy kurczaka.
7. Gdy kurczak będzie już prawie gotowy dodajemy pomidory, delikatnie mieszamy by się nie rozpadły, doprawiamy pieprzem, bazylią.
8. Gotowy ryż, mieszamy z pesto, przesypujemy do kurczaka z warzywami.
9. Mieszamy, gotowe!

1 komentarz: