krem z batatów z masłem orzechowym


To idealny przepis na teraz - niby ciepło, niby zimno, niby jeszcze lato, a już trochę jesień. Przepis na krem z batatów przyda się każdemu. Bataty ostatnio modne coraz mocniej, na ich tle "zwykłe" ziemniaki wypadają słabo. Krem z batatów robi się łatwo, a dodatek masła orzechowego i wyrazistych przypraw, sam robi całą robotę. 

Przepis na krem z batatów



Składniki:

- dwa większe bataty
- mleko kokosowe 400 ml
- woda przegotowana 250 ml
- duża łyżka masła orzechowego ( sprawdźcie masło z Bulk Powders )
- duża cebula
- świeży imbir ( kawałek ok centymetra )
- ząbek czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- pieprz do smaku
- pół łyżeczki soli himalajskiej
- olej kokosowy do podsmażenia cebuli

Przepis:

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. Bataty myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
3. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy.
4. Dodajemy cebulę, mieszamy.
5. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy pokrojone bataty.
6. Smażymy ok trzy minuty, cały czas mieszając.
7. Zalewamy przegotowaną wodą, zmniejszamy nieco ogień.
8. Imbir ścieramy ( razem ze skórką! ), dodajemy.
9. Wyciskamy ząbek czosnku, dorzucamy.
10. Zalewamy mlekiem kokosowym.
11. Dodajemy masło orzechowe, ostrą paprykę, sól, pieprz, gotujemy ok 10 minut.
12. Całość ściągamy z gazu, przekładamy do wysokiego naczynia ( prawdopodobnie nie zmieści Wam się całość na raz ), blendujemy.
13. Powstały krem zlewamy do garnka, odstawiamy na godzinę, aby smaki mogły "się przegryźć".
14. Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, dodajemy wody, mieszamy i podgrzewamy.
15. Smacznego ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz