sałatka z mango i serem pleśniowym


Dawno nie było nowego przepisu, bo jedząc catering rzadziej gotuję, ale ostatnio miałam małą przerwę i chętnie wróciłam do dawnych smaków. Duet gruszka plus ser pleśniowy, to od zawsze moje smaki. Dołożyłam mango, by nadać temu nowego wyrazu, wyszło super. Polecam!


Przepis na sałatkę z mango i serem pleśniowym

Składniki:
dojrzałe mango
dojrzała gruszka
rukola - duża garść
ser pleśniowy typu lazur - 60 gramów
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
miód - płaska łyżeczka
olej konopny - dwie duże łyżki

Przepis:
Owoce myjemy.
Gruszkę kroimy w cienkie plastry.
Mango obieramy, kroimy w drobną kostkę. (instrukcja: jak obrać mango)
Ser kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.
Olej mieszamy z miodem.
Umytą rukolę wykładamy na talerz.
Polewamy sosem z oleju z miodem.
Układamy na rukoli pokrojone owoce.
Dodajemy ser.
Całość doprawiamy pieprzem.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam połączenie sera pleśniowego ze słodyczą owoców, do tego gorzkawa rukola - zapowiada się świetnie! ;-)

    OdpowiedzUsuń