PRZEPIS: sałatka z batatów



Kochacie bataty? Ja nie jestem fanką ziemniaków, ale sałatkę z batatów jem ostatnio codziennie. Słodkie ziemniaki plus słona feta - nie wiem czy może być coś lepszego. Sałatka z batatami jest idealna na drogę - zamiast drugiego śniadania, nudnych kanapek czy zimnych omletów. Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż dziesięć minut i nawet jeśli jesteś kulinarnym beztalenciem, na pewno poradzisz sobie z tym przepisem.

Bataty są nie tylko modne, ale i zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny, właściwości przeciwnowotworowe, oraz witaminy z grupy B, C, E, A, K.


SAŁATKA Z BATATÓW

Składniki:
- dwa małe bataty
- jedna duża marchew
- 40 gramów sera feta
- garść świeżej rzeżuchy
- łyżka pestek słonecznika
- łyżka orzechów włoskich
- łyżka jagód goji ( do kupienia tutaj: bulkpowders.pl/jagoda-goji-suszona-pl.html )
- duża łyżka oleju kokosowego ( do kupienia tutaj: bulkpowders.pl/organiczny-nierafinowany-olej-kokosowy-pl.html )

Przepis:
-> bataty obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę ( wielkości klocków LEGO :))
-> na patelni rozgrzej połowę oleju kokosowego, wrzuć bataty
-> smaż ok 4 minut, mieszając ( nie szczędź sobie, zjedz kosteczkę i sprawdź czy jest ok - powinny być rumiane)
-> ziemniaki zrzuć do miski lub do głębokiego talerza, patelnię zostaw "na gazie"
-> marchewkę pokrój w cienkie paski lub kostkę
-> na patelnię wrzuć drugą część oleju kokosowego, dodaj marchewki
-> smaż ok 3 minutki
-> zdejmij z gazu, dodaj do batatów, wymieszaj
-> fetę pokrusz, dodaj do miski z warzywami
-> dodaj rzeżuchę, wymieszaj
-> całość posyp pestkami słonecznika, orzechami włoskimi i jagodami goji
-> wymieszaj i wcinaj, bądź zapakuj na potem :)



1 komentarz: